0

Το πρόγραμμα EXACTO της DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου, με κατευθυνόμενες σφαίρες οι οποίες αλλάζουν πορεία στον αέρα για να χτυπήσουν τον στόχο τους, είχε προκαλέσει αίσθηση όταν πρωτοέγινε γνωστό, πριν μήνες.

Βασικός του σκοπός είναι η υποβοήθηση του σκοπευτή έτσι ώστε να μπορεί να χτυπά στόχους σε μεγάλη απόσταση.

Το EXACTO ολοκλήρωσε τον Φεβρουάριο τον πλέον επιτυχημένο κύκλο δοκιμών με πραγματικά πυρά- και, όπως διαπιστώθηκε, έμπειροι σκοπευτές ήταν σε θέση να χτυπήσουν επανειλημμένα στόχους οι οποίοι όχι απλά ήταν «δύσκολοι», αλλά και ήταν εν κινήσει, πραγματοποιώντας ελιγμούς αποφυγής.

Παράλληλα, αρχάριοι σκοπευτές, όπως διαπιστώθηκε, ήταν σε θέση, χρησιμοποιώντας το σύστημα, να πετύχουν κινούμενους στόχους για πρώτη φορά.



Το EXACTO περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένα πυρομαχικά και ειδικό σύστημα οπτικής καθοδήγησης σε πραγματικό χρόνο για να φτάνουν τα πυρά στον στόχο τους λαμβάνοντας υπόψιν παράγοντες όπως ο καιρός, ο άνεμος, η κίνηση του στόχου κ.α.

Όπως σημείωσε ο Τζερόμ Νταν, υπεύθυνος προγράμματος, το EXACTO απέδειξε ότι είναι εφικτό κάτι που παλαιότερα θεωρούνταν αδύνατο: η συνεχής καθοδήγηση μιας σφαίρας μικρού διαμετρήματος στον στόχο.

«Αυτή η επίδειξη πραγματικών πυρών με κανονικό τυφέκιο έδειξε ότι το EXACTO είναι ικανό να πλήξει κινούμενους, εκτελούντες ελιγμούς αποφυγής στόχους με εξαιρετική ακρίβεια σε εμβέλειες ελευθέρου σκοπευτή, κάτι που δεν είναι δυνατόν με συμβατικά πυρομαχικά. Η ενσωμάτωση των δυνατοτήτων καθοδήγησης του EXACTO σε μικρό διαμέτρημα αποτελεί σημαντικό επίτευγμα και ανοίγει τον δρόμο όσον αφορά στο τι θα ήταν δυνατόν σε μελλοντικά κατευθυνόμενα πυρομαχικά σε κάθε διαμέτρημα».







defencenet.gr
http://www.efenpress.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top